utorok 17. januára 2012

Small guide to Budapest

Ak by ste sa chystali do Budapešti a náhodou nevedeli kde sa ubytovať, najesť a vyblázniť, rozhodla som sa Vám napísať pár miest, ktoré podľa mňa stoja za návštevu.

Ubytovanie
Ak ste ako ja odporca klasických nudných hotelov a o to viac hotelových sietí, v Budapešti budete ako v malom raji. Množstvo štýlových a príjemných bed and breakfast je obrovské. Mojím favoritom sa stal jednoznačne Brody House, čo je vlastne "hub for creativity and the arts" ponúkajúci aj ubytovanie. Nachádza sa kúsok od stanice metra Astoria, čo je cca 15 minút peši do centra a na nákupnú ulicu Váci. Dom bol postavený v polovici 19. storočia a je rozdelený na akoby dve časti. V prvej, kde je aj recepcia, sa nachádza na 2. poschodí byt, ktorý slúži práve ako ten art hub and lounge, miesto kde si môžete dať raňajky, víno, či len tak posedieť pri umení a knihách. V druhej časti domu sa nachádzajú izby, ktoré sú očarujúce, hlavne tá, kde máte vaňu v strede izby :). Cena za izbu začína na 60 eur a za 5 eur máte raňajky, ktoré sa podľa mňa určite oplatia.

Izby

Art hub and lounge




Jedlo
Jedlo v Maďarsku je kapitolou samou o sebe, takže to stručne zhrniem.
Miest, kde sa dobre najesť v Budapešti je veľa, medzi moje top patrí Menza a jedna thajská minireštika KisParázs Thai leves és Wok Bár. Čo sa týka kaviarní s dobrými zákuskami tak doporučujem Kafe Central a klasiku Gerbeaud. V Centrali sa dá aj najesť, v Gerbeaud majú na jedenie tak sandwiche a to dosť predražené.
Menza je zariadená v štýle 60.-70. tych rokov a jedlo je skvelééééé a cenovo tak od 5 do 10 eur. Thajský wok bar je niečo ako mini obchod prerobený na reštiku, kde vidíte thajcom rovno do kuchyne. Jedlo je podľa mňa skvelé a lacné (Tom Ka Kai za 2,50e, rezance za 5e). Kafe Central a Gerbeaud sú také tie klasické kaviarne s dlhoročnou históriou, skvelými koláčmi a oblekovými časníkmi.

Menza
mala som najlepší paprikáš na smotane, zjedený skôr než som bola v stave ho odfotiť a brutáálny kokosový koláč s mangom!!




Zábava, nákupy a tak
Čo sa týka klubov, tak keďže ja som starý človek a večer radšej trávim jedením a spaním ako s rukou hore na dákom žúre (ok,ok, Kc dunaj v Ba je výnimka :)), tak v Pešti som navštívila iba jeden klub a to Szimpla. Nachádza sa rovno oproti tej thajskej reštike takže to môžete spojiť. Priestor je skvelý, je to obrovský starý dom prerobený na množstvo menších priestorov, kde sú bary, terasa atď. Trochu mi to pripomína Cross klub v Prahe, ale ešte predtým než bol prerobený do dnešnej podoby.



Čo sa týka nákupov, tak okrem spomínaného obchodu MONO som väčšinou bola na nákupnej ulici Váci, kde sú klasicky ako HM, Zara a tak...Takže v tomto smere nejaké extra tipy nemám. Budem rada ak mi pošlete ak viete o niečom skvelom.

A na záver, keď už budete mať plné zuby jedla, nákupov a maďarského vína choďte sa určite okúpať, či už do Hotela Gellért alebo do Szechenyi spa. Cena vstupov je od 5 eur.

8 komentárov:

  1. No páni, jsem unešená, především těmi pokoji! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. práve pred pár dňami sme s Kubom preberali Budapešť a veci okolo nej... je to najvác mesto v našom okolí!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super, pridam par mojich tipov:

    Budapest milujem a chodim tam kazdy rok, lebo jednak to mam blizko a pottom, toto mesto ponuka tolko super veci, ze rozhodne stoji minilane za predlzeny vikend!

    Co sa tyka ubytovania, vyborne a cenovo prijatelne ubytovanie v centre zozeniete v agapeguesthouse, staci vygooglit. Ak budete mat stastie, plne zariadeny apartman pre dve osoby moze byt vas za 45 Eur/noc.


    Doprava: rozhodne metro, dostanete s aprakticky vsade a kam nie, zveziete sa elektrickou alebo busom. Je fajn kupit si turisticku karu, s ktorou cestujete MHD vyhodne plus su tam nejake dalsie benefity.

    Gelert: rozhodne vyskusat, je to trochu drahsia zalezitost, ale stoji za to, nadherne kupele! Odporucam ist tam, ked sa uz da kupat aj vonku a mozete tak vyuzit vsetky bazeny vratane "vlnobitia" :)Prakticka rada: pripravte si dostatok hotovosti, ak nemate vlastne osusky alebo zupany, vsetko Vam pozicaju, ale je potrebna zaloha a tam karty neberu (za samotne vstupne sa kartou platit da). V case mojej poslednej navstevy to bolo za osusky a uteraky pre dve osoby 850 HUF.

    Jedlo: tazko sa rozpisovat konkretne, lebo v Budapesti je tolko fantastickych restauracii, ze sa najete vyborne prakticky na kazdom rohu :))) O zmrzline a zakuskoch ani nehovorim...navstivte aj staru trznicu, kde kupite zaujimave mnamky a fantasticke strudle.

    No a k nakupovaniu: jasnacka, Vaci utca, ale ak chcete mat este vacsi vyber znaciek, doporucujem niektore z velkych obchodnych centier. West End je dost chaoticky a ani vyber znaciek nie je nic most (okrem vybornej parfumerie), ja preferujem napriklad Arena Plaza, jedna zastavka busom od zeleznicnej stanice Keleti.

    Mimochodom, na Keleti je fantasticka stanicna restauracia, takze ak pridete vlakom a mate cas a chut sa najest, zamierte rovno tam: nenechajte sa odradit trosku specifickym retro vzhladom, jedlo je famozne! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. a sory za preklepy, pisala som strasne rychlo :P

    OdpovedaťOdstrániť
  5. luciak: supeeeer!!! diky !! ta zeleznicna restika ta ma zaujima ;))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. doporucujem ochutnat napriklad ich Hortobagyi palacinky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť